Oświetlenie nowoczesne dla miast - LEDowe oszczędzanie
Cytat z moderator data 20 października 2020, 21:52Powiedzcie mi jedną rzecz, dlaczego tak mało gmin i miast w Polsce do tej pory nie przeszło na oświetlenie LEDowe. Chodzi tutaj o latarnie. Dlaczego nie wymienia się starych opraw na nowe. Są żywotne, mega oszczędne w porównaniu do tych żarówek sodowych. O co tutaj chodzi?
Gdzie leży problem? Każde miasto się zadłuża, ale żadne nie chce w to iść. Z jakich powodów?
Powiedzcie mi jedną rzecz, dlaczego tak mało gmin i miast w Polsce do tej pory nie przeszło na oświetlenie LEDowe. Chodzi tutaj o latarnie. Dlaczego nie wymienia się starych opraw na nowe. Są żywotne, mega oszczędne w porównaniu do tych żarówek sodowych. O co tutaj chodzi?
Gdzie leży problem? Każde miasto się zadłuża, ale żadne nie chce w to iść. Z jakich powodów?
Cytat z lampa data 30 października 2020, 13:34Bo to kosztuje! Często miasta mają podpisane umowy na wykonanie, gwarancje oraz sam prąd. Te umowy musza się pokończyć i dopiero wtedy mogą wymieniać oświetlenie na led. Często instalacje oświetleniowe były robione z dotacji unijnych i ich teraz nie można ruszyć. Myślę, że niebawem się to zmieni.
W domu też oświetlenia nie wymieniasz codziennie, prawda? Ja ostatnio kupiłem do siebie piękne lampy wiszące na i przyznam, że teraz znów będzie spokój na 5-10 lat. Częściej remontów chyba się nie robi 🙂
Bo to kosztuje! Często miasta mają podpisane umowy na wykonanie, gwarancje oraz sam prąd. Te umowy musza się pokończyć i dopiero wtedy mogą wymieniać oświetlenie na led. Często instalacje oświetleniowe były robione z dotacji unijnych i ich teraz nie można ruszyć. Myślę, że niebawem się to zmieni.
W domu też oświetlenia nie wymieniasz codziennie, prawda? Ja ostatnio kupiłem do siebie piękne lampy wiszące na i przyznam, że teraz znów będzie spokój na 5-10 lat. Częściej remontów chyba się nie robi 🙂
Cytat z kolorowy data 30 października 2020, 13:35Piękne wnętrze to marzenie wielu z nas. Każdy, kto chce mieszkać wygodnie, a jednocześnie cieszyć się miłym dla oka otoczeniem, wie doskonale, jak ważne jest wykończenie podłóg czy ścian, dobrane mebli oraz wykorzystanie dekoracyjnych dodatków. A co z żyrandolem?
O tym, jak ważną rolę w ostatecznej aranżacji wnętrz odgrywa żyrandol, zwykliśmy zapominać. To poważny błąd, gdyż od tego dodatku zależy sporo. O czym zatem powinniśmy pamiętać, gdy kupujemy żyrandol? Przede wszystkim o tym, iż żyrandole mogą się świetnie sprawdzić w każdym wnętrzu. Dawniej kojarzone głównie z reprezentacyjnymi salonami, dziś zaskakują zróżnicowanymi formami i stylami. Dzięki temu każdy z nas, bez względu na to, czy stawia na styl retro czy na nowoczesne formy, może znaleźć dla siebie coś ciekawego. Każdy dobry sklep z lampami dostarczy nam wielu inspiracji, dzięki czemu w prosty sposób zmienimy charakter poszczególnych pomieszczeń w swym domu. Wybierając żyrandol do swego domu, pamiętajmy o tym, by był on możliwie jak najlepiej dopasowany do panującego w nim stylu. Urządziliśmy dom w stylu industrialnym? Poszukajmy żyrandola, który najlepiej dopasuje się do takiego właśnie wnętrza. Postawiliśmy na klasyczne meble? Odwiedźmy ten sklep z lampami, w których czeka na nas szeroki wybór klasycznych żyrandoli. Wybór jest ogromny, zatem dla każdego z nas znajdzie się coś ciekawego.
Piękne wnętrze to marzenie wielu z nas. Każdy, kto chce mieszkać wygodnie, a jednocześnie cieszyć się miłym dla oka otoczeniem, wie doskonale, jak ważne jest wykończenie podłóg czy ścian, dobrane mebli oraz wykorzystanie dekoracyjnych dodatków. A co z żyrandolem?
O tym, jak ważną rolę w ostatecznej aranżacji wnętrz odgrywa żyrandol, zwykliśmy zapominać. To poważny błąd, gdyż od tego dodatku zależy sporo. O czym zatem powinniśmy pamiętać, gdy kupujemy żyrandol? Przede wszystkim o tym, iż żyrandole mogą się świetnie sprawdzić w każdym wnętrzu. Dawniej kojarzone głównie z reprezentacyjnymi salonami, dziś zaskakują zróżnicowanymi formami i stylami. Dzięki temu każdy z nas, bez względu na to, czy stawia na styl retro czy na nowoczesne formy, może znaleźć dla siebie coś ciekawego. Każdy dobry sklep z lampami dostarczy nam wielu inspiracji, dzięki czemu w prosty sposób zmienimy charakter poszczególnych pomieszczeń w swym domu. Wybierając żyrandol do swego domu, pamiętajmy o tym, by był on możliwie jak najlepiej dopasowany do panującego w nim stylu. Urządziliśmy dom w stylu industrialnym? Poszukajmy żyrandola, który najlepiej dopasuje się do takiego właśnie wnętrza. Postawiliśmy na klasyczne meble? Odwiedźmy ten sklep z lampami, w których czeka na nas szeroki wybór klasycznych żyrandoli. Wybór jest ogromny, zatem dla każdego z nas znajdzie się coś ciekawego.
Cytat z gierek data 30 października 2020, 13:37Warto zainwestować w lampy led. Posłużą na lata, a i oszczędzisz na prądzie. Już często gwarancja to nawet 10 lat!
Warto zainwestować w lampy led. Posłużą na lata, a i oszczędzisz na prądzie. Już często gwarancja to nawet 10 lat!